Ring upp mig

Fyll i kontaktformuläret nedan så återkommer vi till dig. Du når oss även på 031 - 761 00 11 och kontakt@reveny.se.

Ring upp mig
Berätta kort om varför du vill bli uppringd.
Integritet *

Ståtlig stadsdel med guldkant

Vasastaden och Lorensberg

Mellan mysiga Haga och paradgatan Avenyn reser sig Vasastaden som är ett av Göteborgs mest eleganta områden. Stadsdelen byggdes till största delen upp mellan 1870 och 1920 och de breda gatorna och stora byggnaderna med ljusa stenfasader för tankarna till stilfulla områden i Paris och Wien. Genom de vackra kvarteren sträcker sig det pampiga huvudstråket Vasagatan med en allé som grönskar om sommaren och ett stort utbud av caféer, butiker, kvarterskrogar och trendiga barer. Trots närhet till shopping, restauranger och härlig stadspuls är Vasastaden lugnt och harmoniskt och i närheten finns ett flertal avstressande grönområden och parker.

Boende i Vasastaden har gångavstånd till de flesta destinationer i city. Till Avenyn tar du dig till fots på bara någon minut. Väljer du kollektivtrafiken finns ett flertal hållplatser för buss och spårvagn som tar dig till stadens alla delar, oavsett om du vill ut mot havet eller in mot centrum. Vasaplatsen, Vasa Viktoriagatan, Hagakyrkan, Valand är närmaste hållplatserna.

Avenyn

Den här pampiga paradgatan är ett av Göteborgs främsta landmärken. Stråket, som egentligen heter Kungsportsavenyen, byggdes om och förlängdes i samband med jubileumsutställningen 1923 och på stora delar av sträckan är trottoarerna så breda som tio meter.

På den här, nästan en kilometer långa gatan, som sträcker sig från Kungsportsplatsen och hela vägen upp till Götaplatsen finns många av stadens populära nattklubbar, restauranger och caféer men även butiker, snygga hotell, flera museer och andra kulturinstitutioner. Det här evenemangsstråket lämnar sällan invånarna uttråkade. I området finns allt du kan tänka dig för en trevlig middag eller en sen natt. Härifrån tar du dig dessutom enkelt till stadens alla delar och hela Göteborgs utbud av underhållning och kultur.

Götaplatsen

Den här samlingspunkten är en stor plats belägen längst upp på Avenyn. Götaplatsen är omringad av några av stadens största kulturinstitutioner och flera populära restauranger.

Fram till 1920-talet var det här området landsbygd och det var först vid stadens 300-års jubileum år 1923 som Götaplatsen fick sitt dagliga utseende. Då byggdes även Konstmuseet och Konsthallen här. Platsen kännetecknas av stora trappor som leder upp till stenvalv. Idag huserar restaurangen Bar Himmel här på somrarna. Den 24 september 1931 invigdes det Göteborgska landmärket Poseidon här. Stadens styrande sa såhär om statyn: “Att i sjöfartens stad Göteborg uppsätta en staty av Poseidon, en av den forngrekiska mytologins övergudar och havets härskare, kan inte annat än glädja varje sann Göteborgare.”

Här finns många av stadens allra bästa restauranger

Vasastadens pubar, Avenyns stora utbud av trendiga och flotta restauranger och barer och de små bakgatornas mysiga hak. Om du bor här behöver du inte gå långt för att hitta ett ställe som passar kvällens syfte.

Koka

Västsvenskt

Koka

Modern västsvensk gastronomi med meny som bestäms efter säsong.

Toso

Asiatiskt

Toso

Asiatisk lyx i mörk miljö med genomtänkt interiör. Boka bord i tid!

Hotell Bellora

Hotell

Hotell Bellora

Underbar hotellrestaurang och bar i art deco-miljö med mycket gröna växter.

Caleo

Medelhavet

Caleo

En mix av italiensk trattoria, spansk tapas-bar, grekisk taverna och franskt brasserie.

Levantine

Franskt

Levantine

Mysig bistro med fransk känsla som även har en lummig uteservering med serveringsvagn.

Mr.P

Modernt möter tradition

Mr.P

Mysig bar, konst på väggarna och god vällagad mat i snygg lokal vid Götaplatsen.

Vasastadens Historia

Innan 1870 fanns främst trädgårdar, kåkbebyggelse och ett tjugotal mindre, enkla bostadshus av trä i Vasastaden. Området kring nuvarande Vasaplatsen kallades Flygarns Haga, efter poliskommissarien Anders Fredrik Flygare, och bestod då av kåkar och skjul som revs efter hand. Söder om Vasaplatsen låg Skojarebacken som utgjordes av en ansamling ruckel. Namnet syftade på att det i detta område bodde bluffmakare, dagdrivare, lumpsamlare och spådamer. Här var fylla och knivslagsmål vardagsmat. Vasastaden som vi känner det idag byggdes till största del mellan 1870 och 1920. Det nuvarande utseendet bestämdes i en stadsplanetävling för staden som utlystes 1861. Enligt den vinnande planen skulle området bebyggas med fyrkantiga kvarter med inspiration från arkitektur i Paris och Wien. Olika arkitektoniska stilar blandades och idag hittar vi hus i stilar som nyrenässans, klassicism, jugend och nationalromantik i de pampiga kvarteren.

Lorensbergs Historia

Lorensberg bestod förr av betesmark, landerier och jordbruk. I trakterna odlades bland annat tobak under lång tid men efter ett missväxtår 1783 upphörde odlingarna och platsen blev istället till stora trädgårdsanläggningar och sommarhus. Det var först under sent 1700-tal som området började bebyggas på allvar och i början av 1800-talet låg flera herrgårdsliknande gårdsanläggningar här. Under den senare delen av 1800-talet bestämdes det att Lorensberg skulle bli till ett av stadens mest exklusiva bostadsområden. Sagt och gjort. Runt förra sekelskiftet byggdes hus och bostadsområden för stadens rikare invånare. Avenyn byggdes i slutet av 1800-talet och dominerades då av stora exklusiva bostadshus. Här söndagspromenarade förmögna män och kvinnorna längs med alla förträdgårdar som då fanns framför byggnaderna längs med paradgatan. Längst upp på Avenyn, i kvarteret där Park hotell idag hittas, fanns då Lorensberg Park, en populär nöjesplats med bland annat restaurang, paviljong, cirkus och teater. Den södra delen av Avenyn drogs successivt upp mot nuvarande Götaplatsen och både paradgatan och Götaplatsen fick sitt nuvarande utseende i samband med jubileumsutställningen och stadens 300-års firande år 1923. I mitten på 1900-talet slogs butiker och kontor upp och blev en självklar del av stadsbilden kring Avenyn.

Underhållning och kultur

I området kring Lorensberg är en stor del av stadens underhållning och kultur centrerad. Här finns teatrar, stadens största museum, nattklubbar och andra scener.

Stora Teatern

Teater

Stora Teatern

Göteborgs scen för svenska och internationella gästspel.

Trädgårdsföreningen

Grönska

Trädgårdsföreningen

Vacker 1800-talspark som under sommaren är fyllt av flera tusen färggranna, doftande rosor. Här finns flera kaféer och ett vackert palmhus med tropiska växter.

Göteborgs Konstmuseum

Konst

Göteborgs Konstmuseum

Pampigt konstmuseum med nordisk profil. I samlingarna ingår även verk av Rembrandt, van Gogh, Monet och Picasso.

Göteborgs Stadsbibliotek

Böcker

Göteborgs Stadsbibliotek

Modernt stadsbibliotek på Götaplatsen som invigdes på Världsbokdagen den 23 april 2014 efter en tvåårig ombyggnation.

Konserthuset

Musik

Konserthuset

Konserthus vid Götaplatsen där du också hittar Göteborgs Symfoniker som ofta spelar i de vackra konsertsalarna.

Göteborgs Stadsteater

Teater

Göteborgs Stadsteater

Landets äldsta och en av landets största dramatiska teatrar som spelar såväl klassiska som moderna och nyskrivna pjäser.

Bostäder i Vasastaden

Nedan ser du ett urval av bostäder till salu, kommande försäljningar och sålda bostäder från Vasastaden.

Vasastaden

Viktoriagatan 34

3 rum och kök, avgift 5 776 kr

Slutpris: Kontakta mäklaren

Vasastaden

Viktoriagatan 36

3 rum och kök, avgift 6 065 kr

Slutpris: Kontakta mäklaren

Vasastaden

Viktoriagatan 12B

2 rum och kök, avgift 2 067 kr

Slutpris: Kontakta mäklaren

Vasastaden

Molinsgatan 11

2 rum och kök, avgift 3 817 kr

Slutpris: Kontakta mäklaren

Bostäder i Lorensberg

Nedan ser du ett urval av bostäder till salu, kommande försäljningar och sålda bostäder från Lorensberg.

Lorensberg

Götabergsgatan 16

3 rum och kök, avgift 4 694 kr

Slutpris: Kontakta mäklaren

Lorensberg

Arkivgatan 8

4.5 rum och kök, avgift 4 854 kr

Slutpris: Kontakta mäklaren

Lorensberg

Engelbrektsgatan 59

3 rum och kök, avgift 3 872 kr

Slutpris: Kontakta mäklaren

Lorensberg

Götabergsgatan 30

3 rum och kök, avgift 3 645 kr

Slutpris: Kontakta mäklaren

Bevaka Vasastaden

Funderar du på att flytta till Vasastaden? Gå med i vårt kundregister för att ta del av bostäder som säljs utanför Hemnet.

Fler områden

Är du intresserad av något annat område? Klicka dig vidare till ett här nedan!

Vi använder cookies

Läs mer om våra cookies.